Το brunch την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας είναι πλέον η αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων της πρωτεύουσας, και ειδικότερα για τους ξενύχτηδες του Σαββάτου! Ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, περισσότερο από την ανάγκη των ανθρώπων να περνούν χαλαρό χρόνο με τους φίλους τους μετά από ένα ξεφάντωμα, όμως ακόμα έχει σίγουρα να κάνει με το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Το brunch είναι ο τέλειος συνδυασμός μεσημεριανού και πρωινού, είναι όμως και κάτι πολύ παραπάνω από ένα μεγάλο πρωινό γεύμα. Μία παρέα φίλων, μία τεράστια ποικιλία από πεντανόστιμες συνταγές που απλά δεν χορταίνουμε να δοκιμάζουμε, είναι μερικά από τα συστατικά που μας κάνουν να θέλουμε να ερωτευτείτε το brunch όσο και εμείς.
Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ίσως να έχουν δίκιο, όμως για εμάς, έχουν μόνο κατά το ήμισυ δίκιο. Όταν αναφερόμαστε στο σημαντικότερο γεύμα, που πρέπει να μας δώσει όλη την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας, τότε το brunch είναι σίγουρα ο βασιλιάς. Είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας και αν ήταν στο χέρι μας θα το κάναμε υποχρεωτικό για όλους….. 🙂 Είτε σας αρέσει σαν ιδέα είτε όχι, το σίγουρο είναι πως το brunch την Κυριακή αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, ήρθε για να μείνει στις ζωές μας και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Πριν όμως αρχίσουμε να μιλάμε για το μέλλον του brunch, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην εξέλιξή του κατά το παρελθόν.
Δεκαετία του 1890: Πρωτοεμφανίζεται ο όρος Brunch
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο Guy Beringer είναι ο άνθρωπος που επινόησε το brunch. Σε ένα δημοσίευμα της Hunter’s Weekly το 1895 στο Λονδίνο, ο Beringer βάζει ως τίτλο του άρθρου του “Brunch: A Plea”, δηλαδή μία έκκληση ή πρόταση για την καθιέρωση του brunch ως γεύματος, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό Κυριακάτικο πρωινό και μεσημεριανό, προσφέροντας μια πιο ευχάριστη και χαλαρή κοινωνική συνεύρεση, ιδανική για όλους αυτούς που διασκέδαζαν από το Σάββατο ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Το brunch λοιπόν, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την υπόσχεση πως θα έκανε τα πρωινά της Κυριακής πιο φωτεινά για τους ξενύχτηδες του Σαββάτου. Η πρόταση του φυσικά περιελάμβανε και την ιδέα το brunch να συνοδεύεται από αλκοολούχα ποτά, και ίσως θα έπρεπε να τον ευχαριστούμε για την ύπαρξη του Bloody Mary και του Mimosa ως συνοδευτικά του brunch. Το 1896 ήταν η πρώτη φορά που η λέξη brunch εμφανίστηκε στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο “The Newest Thing in Lunches” στην New Oxford News and Notes for Women. Έτσι παρουσίασε στους αναγνώστες της την νέα αυτή μόδα.
Δεκαετία του 1920: Εμφανίζεται το πολυτελές brunch στα ξενοδοχεία
Στη δεκαετία του 1920, το brunch γίνεται μία επιλογή που σερβίρεται σε πολυτελή ξενοδοχεία για όλη την αφρόκρεμα της Αμερικής. Είναι γνωστό ότι η διάσημη συγγραφέας Emily Post έτρωγε συχνά brunch σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο αποτελούνταν από αυγά, στρείδια και χαβιάρι τη δεκαετία του 1920.
Δεκαετία του 1930: Μία πρώιμη υιοθέτηση του brunch
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, το brunch απέκτησε μεγάλη δημοφιλία στην Αμερική, αφού πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ έκαναν στάση στο Σικάγο κατά τα ταξίδια τους με το τρένο, όπου και σταματούσαν για γεύματα κατά τις προχωρημένες πρωινές ώρες. Έτσι επισκέπτονταν για brunch το Pump Room του Ambassador Hotel.
Στη συνέχεια, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’30, το brunch υιοθετήθηκε και από τον απλό κόσμο, αφού κατάλαβαν πόσο εύκολο, βολικό αλλά και σχετικά φτηνό ήταν. Έτσι, νοικοκυρές, εργένηδες και εργαζόμενες γυναίκες άρχισαν να φτιάχνουν διάφορες συνταγές brunch στο σπίτι. Το τηγανιτό μπέικον, τα ντόνατς, τα pancakes, σε συνδυασμό με χυμό πορτοκαλιού και καφέ, έγιναν ένας χαλαρωτικός και απολαυστικός τρόπος να περνούν όμορφες στιγμές με φίλους ή με την οικογένεια.
Δεκαετία του 1940: Το brunch είναι πλέον για όλους
Το 1940, ο κόσμος αγκαλιάζει μαζικά πλέον το brunch, και δημοσιεύεται ένα από τα πρώτα βιβλία μαγειρικής αφιερωμένο στο brunch. Έτσι, λόγω του χαμηλού κόστους παρασκευής, και επειδή ήταν ένα γεύμα 2 σε 1, αποκτά τεράστια δημοτικότητα. Το Σάββατο και την Κυριακή έφτιαχναν μπέικον, βάφλες, μαρμελάδα, φρούτα και καφέ, ενώ με μερικές προσαρμογές και τη χρήση βρώμης υπήρχαν συνταγές πιο οικονομικές και για την υπόλοιπη εβδομάδα.
Δεκαετία του 1950: Το brunch μπαίνει στα σπίτια μας
Το 1950, αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξε μια μεγάλη μείωση στις πρωινές εκκλησιαστικές λειτουργίες της Κυριακής. Έτσι, αντί αυτού ο κόσμος έμενε με την οικογένειά του για ένα χαλαρό brunch στο σπίτι. Κάποια έτοιμα τρόφιμα άρχισαν να εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ και έτσι το brunch έγινε ένας συνδυασμός από σπιτικά και έτοιμα υλικά, το οποίο έκανε την παρασκευή του ακόμα πιο εύκολη.
Δεκαετία του 1960 & 1970: Το brunch ξεφεύγει από κανόνες
Οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχαν ένα γενικά ελεύθερο vibe στην ατμόσφαιρα, και αυτό πέρασε και στο brunch τη νοοτροπία “κάνε ό,τι θες με τις συνταγές”. Όλα τα μεγάλα βιβλία μαγειρικής διαφωνούσαν όσον αφορά το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να σερβιριστεί, και η περιφρόνηση στους κανόνες ήταν φανερή. Σε αυτές τις δεκαετίες όλα είχαν να κάνουν με το spirit του brunch και έτσι ο μοναδικός κανόνας ήταν ότι δεν υπήρχαν κανόνες.
Δεκαετία του 1980: Το brunch στην κορυφή
Σχεδόν εκατό χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωναν πως το brunch είχε σχεδόν αντικαταστήσει το παραδοσιακό αμερικανικό γεύμα, δηλαδή το κλασικό Κυριακάτικο δείπνο. Επιπλέον, οι εποχές ραγδαίας ανάπτυξης της δεκαετίας του 1980 επανέφεραν το brunch στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία.
Δεκαετία του 1990: Ο έρωτας για το brunch
Τη δεκαετία του ’90 οι άνθρωποι ήταν πραγματικά ερωτευμένοι με το brunch! Έτσι τα εστιατόρια άρχισαν να το προσφέρουν σε τεράστιο βαθμό το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή. Η έξοδος για brunch ήταν μια πολύ πιο δημοφιλής επιλογή από το να κάθεσαι σπίτι.
Δεκαετία του 2000: Το brunch γίνεται παγκόσμια μόδα
Το κινέζικο dim sum, δηλαδή μια ποικιλία από μικρά κινέζικα πιάτα που παραδοσιακά απολαμβάνονται σε εστιατόρια για brunch, βλέπει τεράστια άνοδο σε δημοτικότητα. Σχεδόν κάθε στυλ μαγειρικής αποκτά συνταγές που περιλαμβάνουν από ένα αυγό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να μπουν στα πιο γνωστά μαγαζιά για brunch, ενώ άλλοι παίρνουν θέση όσον αφορά τις κοινωνικο-οικονομικές του επιπτώσεις.